Kávédaráló (és akkor be is fejeztem a Szolnok-retrót)

cvikli:

de most már erre indult az agyam a keserű barackmag miatt.

Kábé kéthete voltam kinn Huszár és Litauszki séfekkel a bécsi nagybanin, és egy ilyen Metro-szerű kartonos-raklapos áruház kasszái mögött, a kijáratnál nem is tudom hány év után láttam kávé-, mák- és diódarálókat. Húsz éve talán még a Blaha Lujza téri Meinlben is volt, de mára eltűntek mindenhonnan. Megvetted odabenn a szemes kávét, kifizetted, aztán a kijárat előtt belezúdítottad a darálóba, és visszadaráltad a saját zacskójába. Kurva jó őröltkávé-illat volt ettől a közértekben.

Szóval a nagymamám boltos volt (megyei élelmiszerkisker. váll.), emiatt nyári szünetekben gyakran előfordultam közértben. És hát a gyerek kap ilyen kisebb feladatokat, amiknek nagyon örül, kurva büszke magára, meg nagyon nagy játék is: kampós vassal húzogatni a tejesládát, mint a nagyok; göngyölegezni, válogatni az üvegeket - én kérem már akkor meg tudtam különböztetni a rajnais palackot a burgundistól (csak éppen nem úgy hívtuk, hanem “hosszú nyakú”, “széles vállú”, “dagadt” és a többi), később akár már a pénztárgépet basztatni, ami nagyjából az elérhető maximum volt, orgazmusközeli élmény. A kávédarálók tisztogatása a másik, mert abból azonnali és jelentős haszon volt.

Ezekben a kávédarálókban rengeteg darált kávé ragadt benn itt-ott, és azt a pár dekányi potyakávét ki lehetett piszkálgatni különböző eszközökkel. Minden közértes a darálókból visszanyert resztlikávét itta, sokan még árulták is kéz alatt. Egy nap egy ilyen 50 dekás zacskót össze lehetett ügyeskedni, emékeim szerint, csak jó gyakran kellett piszkálgatni. Azért is volt jó, ha a gyerek piszkálgatta, mert ha azt meg is látta egy vevő véletlenül, csak nem szólt be.

Szerettem a kávédarálókat, na. Jó hangosak voltak, szépek és illatosak.

Déli pu., CBA, 2010.

Déli pu., CBA, 2010.

(Reblogged from cvikli)

Notes

 1. madbal reblogged this from tekatana and added:
  Erre volt vmi Nagybandô poen is, hogyaszongya “a neni beletolotott tiz deka karavant, es kipiszkalt negyed kilo omniat”
 2. pappito reblogged this from cvikli
 3. abszurdisztan reblogged this from cvikli
 4. donb reblogged this from cvikli and added:
  Déli pu., CBA, 2010.
 5. tekatana reblogged this from cvikli and added:
  azt a terjengő, friss kávéillatot én is nagyon szerettem. ez ilyen nosztalgikus, idilli kép/illlat emlékként vésődött...
 6. szazsoketharmadaharomharmadert reblogged this from cvikli and added:
  a Pajtás “étteremben” nem rég kialakítottak egy kávézó sarkot. a gyorskocsi utca felől néztem be a múltkor, és ott a...
 7. akiraly reblogged this from cvikli and added:
  a barackmag a te madeleine-ed
 8. cvikli posted this